Is uw boot winterklaar (handige checklist!)

BootijsAWinterweer is volgens het KNMI nu echt op komst. Hoogste tijd voor de laatste voorbereiden om uw boot voor te bereiden tegen de kou, als u dat nog niet gedaan heeft. Om u te helpen uw boot winterklaar te maken of eventuele laatste controle te doorlopen, bieden we u graag deze handige checklist aan.

 

Controleer uw polisvoorwaarden

Sommige verzekeringsmaatschappijen keren alleen uit bij schade door vorst, als de boot winterklaar is gemaakt door een deskundig bedrijf. Controleer dus altijd even uw voorwaarden (of vraag het ons) voor u aan de slag gaat.

Motor

Geef uw motor een onderhoudsbeurt of laat deze door een watersportbedrijf winterklaar maken en zonodig een onderhoudsbeurt geven. Denk voornamelijk aan de impellor, het stellen van de V-Snaar en vervang de olie.

Bij een saildrive is het belangrijk om een visuele inspectie te doen bij de rubber kraag / manchet. Informeer bij de leverancier wanneer deze vervangen moet worden.

Watertanks, brandstof en de boiler

Maak watertanks helemaal leeg. Koppel de slangen van de waterpomp af.

Uw brandstof vult u bij voorkeur helemaal, zodat er geen condensatie kan ontstaan bij kou.

De boiler tapt u af volgens de aanwijzing in de handleiding.

Toilet

Het enkel droogpompen van het toilet is niet voldoende.  U dient deze te beschermen tegen bevriezing.

Hanteer een mengsel van 50% propyleen glycol antivries en 50% water. Koppel de inkomende waterslang van de afsluiter en hang deze in de jerrycan met het mengsel. Koppel daarna de slang weer terug aan de afsluiter.

Mocht u een elektrisch toilet hebben, volg dan de handleiding van de fabrikant.

Elektronica & waardevolle bezittingen

Elektronica die gemakkelijk te verwijderen is van het vaartuig, slaat u thuis op. Controleer de stekkers op corrosie en spuit deze eventueel in.

Sommige verzekeringsmaatschappijen stellen in de voorwaarden dat in de periode van 1 november tot 1 maart kostbare zaken of elektronica die eenvoudig te verwijderen zijn, van boord verwijderd moet worden.  Onder kostbare zaken vallen onder andere navigatie-apparatuur, overige apparatuur en andere waardevolle voorwerpen.

Accu’s, gas

Koppel uw accu’s los zodra het vaartuig op het droge staat. Het beste is dat u kleine accu’s opslaat op een droge plek en volledig opgeladen achterlaat.

Draai de hoofdkraan van de gastank dicht en steek het gas aan op het toestel. Sluit daarna de veiligheidskraan.

Bilge pomp, vuil

Controleer uw Bilge pomp op werking als deze in het water blijft liggen. In sommige gevallen kan het zijn dat de schakelaar van de vlotter het na enkele jaren begeeft door doorbranden.

Controleer met regelmaat of de loosgaten of andere vormen van waterdoorvoer niet dicht geslipt zijn door vuil of blad.

Ventilatie, vocht

Dek de boot zo goed mogelijk af, maar let op dat er voldoende ventilatie aanwezig is om vocht en schimmels geen kans te geven.

Maak de Bilge en de douche geheel droog om het vochtpercentage minimaal te houden.

Buiskappen, beddengoed, kussens en zeilen

Verwijder alle buiskappen zeilen en beddengoed van boord en sla dit thuis op in een droge ruimte. Laat eventueel de buiskap reinigen en controleren op stikwerk. Dit kan ook voor uw zeilen.

Kussens & matrassen

Zet kussens en matrassen rechtop zodat ze kunnen ventileren en niet muf worden.

Regelmatig bezoek

Tijdens het winterseizoen kan het flink stormen, regenen of sneeuwen. Een regelmatig bezoek is niet overbodig. Indien het vaartuig nog te water ligt is een regelmatig bezoek aan het vaartuig  aan te raden. Leg het vaartuig tijdens de winterperiode vast met dubbele landvasten.

Wilt u ook de verzekeringen voor uw boot, trailer en/of auto ‘winterklaar’ maken?

Laat het ons weten. Wij bekijken graag of uw verzekeringen nog het beste bij uw huidige situatie passen. Als we verbeteringen constateren adviseren we u hier graag over. En natuurlijk kunnen we de verzekeringen gelijk voor u in orde maken. Zo weet u zeker dat u geen ongewenste financiële risico’s loopt.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Max Behrend

Max Behrend

071 - 30 50 250

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 071 - 30 50 250 .