Schulden aflossen met vakantiegeld

Gebruikt u de jaarlijkse uitbetaling van het vakantiegeld om eerder gemaakte schulden af te lossen? Dat is natuurlijk heel verstandig. Let wel goed op welke schulden u als eerste afbetaalt, er zijn manieren om het geld dubbel en dwars terug te verdienen.

Aflossen roodstand: nuttiger dan sparen

Met het vakantiegeld kunt u de roodstand van uw betaalrekening opheffen. Als u rood staat betaalt u namelijk al snel 14% rente op jaarbasis. Bij een gemiddelde schuld van € 2.000,- is de boeterente op de betaalrekening rond de € 23,- per maand. Uw voordeel als u níét rood staat, is dus per jaar € 280,-. Het wegwerken van de roodstand heeft bovendien als voordeel dat u iets meer kunt lenen bij de verstrekking van een nieuwe hypotheek.

Aflossen persoonlijke leningen: idem dito

Met persoonlijke leningen geldt uiteraard hetzelfde, als u rente betaalt over deze schuld dan kost dat vast meer dan wat het oplevert om uw spaargeld op een spaarrekening te zetten.

Aflossen hypotheek: druppel op een gloeiende plaat

Het aflossen van de hypotheekschuld met het vakantiegeld heeft bijna geen effect, omdat het bedrag (over het algemeen) niet in verhouding staat tot de hypotheekschuld.

Het vakantiegeld kan wel een goede bijdrage zijn om de hypotheek over te sluiten, als betaling van de oversluitboete bijvoorbeeld, zodat u kunt kiezen voor een nieuwe rentevastperiode met lagere maandlasten. Via deze link vindt u meer informatie:

Woning taxatie bij hoge risico-opslag: kan wel € 20.000,- opleveren

Is de waarde van uw woning sinds het afsluiten van uw hypotheek gestegen met ongeveer 20% of meer? Of heeft u al een deel van uw hypotheek ingelost? Houd dan een deel van uw vakantiegeld achter om uw huis opnieuw te laten taxeren. Dit kost meestal maar een paar honderd euro.

U betaalt nu misschien teveel risico-opslag, want lang niet alle banken passen die aan wanneer uw schuld daalt of woningwaarde stijgt. En het laten aanpassen van de risico-opslag levert u over een periode van 20 jaar tot wel € 20.000,- op.

Voorkom toekomstige schulden met een buffer

Het was natuurlijk beter geweest, als u geen schulden had gemaakt. Volgens onderzoek van het NIBUD hebben maar liefst 2,5 miljoen mensen te weinig spaargeld achter de hand en lopen daardoor een risico op financiële problemen en het maken van schulden (persbericht 23 april 2017).

 

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Max Behrend

Max Behrend

071 - 30 50 250

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 071 - 30 50 250 .