Krapte op de woningmarkt: wat betekent dat voor de huizenkoper?

De krapte op de woningmarkt houdt aan, het lukt steeds minder mensen om succesvol een betaalbare woning aan te kopen. Bent u ook op zoek naar een koopwoning? We vertellen u graag over de mogelijkheden, de risico’s en wat u kunt doen om uw kansen te vergroten. En hoe wij, als financieel adviseur, u kunnen helpen de juiste keuzes te maken.

Oververhitte huizenmarkt, wat zijn de risico’s?

Regelmatig wordt in het aankoopproces meer geboden voor de woning dan dat de woning waard is. Dit drijft de gemiddelde hypotheek omhoog en dat gaat niet zonder risico. Is het verstandig om in een krappe en oververhitte huizenmarkt hogere hypotheekschulden aan te gaan? Vooral in deze tijden is het belangrijk om de risico’s goed in kaart te brengen. Het belangrijkste is dat u de hypotheeklasten kunt dragen bij werkloosheid, overlijden, arbeidsongeschiktheid en pensionering.

Wees financieel goed voorbereid

Als u bij een makelaar informeert naar uw toekomstige woning, zal de makelaar u zeker deze vragen stellen:

  • Bent u goed voorbereid zodat u snel actie kunt ondernemen?
  • Weet u wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen?
  • Heeft u dit met uw bank of financieel adviseur afgestemd?

Om in deze tijd succesvol een woning te kunnen kopen, is snelheid belangrijk. U moet soms binnen een week al beslissen of én hoeveel u gaat bieden voor de woning. Zorg dus dat u goed bent voorbereid en ga eerst naar een hypotheekadviseur voordat u zich op de aankoopmarkt begeeft. Zo weet u precies waar u aan toe bent, en tot hoever u kunt gaan bij het bieden op een huis.

Hoeveel kan ik overbieden op een huis?

Een van de kenmerken van deze krappe woningmarkt, is het aankopen boven de vraagprijs. Met regelmaat wordt er op huizen geboden tot vér boven de vraagprijs. De geldverstrekker financiert echter niet meer dan 100% van de taxatiewaarde van de woning. Het verschil tussen de taxatiewaarde en de koopsom (plus aankoopkosten) moet u zelf inleggen.

Hoeveel u kunt overbieden op uw droomwoning hangt er dus van af hoeveel u zelf aan eigen vermogen of overwaarde op uw huidige woonhuis heeft. In sommige gevallen kunnen ook ouders hierbij nog helpen door middel van een schenking.

Is kopen zonder ontbindende voorwaarde slim?

Door het lage aanbod van woningen zijn veel kopers bereid om een koopovereenkomst te tekenen zónder de voorwaarde om de koop te ontbinden als de financiering niet rond komt. Dit is namelijk voor de verkoper gunstig en verhoogt de kans dat de verkoper jouw voorstel accepteert.

Het risico van kopen zonder ontbindende voorwaarde is een boete van 10% van de koopsom. Dit betaalt de koper aan de verkoper als de koop niet door kan gaan.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Allereerst willen wij u goed informeren over de mogelijkheden en de risico’s. Wij stellen voor u vast hoe hoog de maximale hypotheek is op basis van uw inkomen en waar u op moet letten. Dit geeft geen garantie, maar wel een indicatie van de haalbare aankoopprijs en wat u kunt bieden.

Wij kunnen u ook adviseren inzake de ‘jubelton’ (belastingvrije schenking voor de woning). Het opstellen van schenkovereenkomsten, het berekenen van de verkoopwinst en het maximale bedrag om boven de vraagprijs te bieden. Zo bent u goed voorbereid, weet u waar u aan toe bent, en kunt u snel handelen zodra die ene mooie woning voorbij komt.

Maak nu een afspraak met een van onze adviseurs.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Max Behrend

Max Behrend

071 - 30 50 250

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 071 - 30 50 250 .