Schadevrije jaren overzetten in 2022

Bij het autorijden opgebouwde schadevrije jaren kunnen vanaf 2022 op nieuwe manieren worden overgedragen. Situaties met overlijden en scheiden van partners, of overstappen na leasen en buitenlandse rijervaring leidden in het verleden tot discussies en frustraties tussen verzekeraars en verzekerden. Die zouden met deze nieuwe regels opgelost moeten zijn.

Belang van schadevrije jaren

Schadevrije jaren tellen per persoon, niet per auto. Elk jaar dat u autorijdt zonder schade te maken waaraan u zelf schuldig bent, bouwt u een schadevrije jaar op. Hoe meer schadevrije jaren, hoe meer korting u krijgt op uw autoverzekering. De precieze korting wisselt per verzekeraar, maar dit loopt op tot wel 80% korting op de premie als u een goede reputatie heeft. Andersom verliest u gelijk 5 schadevrije jaren als u wel schade met schuld maakt, en dus betaalt u het jaar erna een hogere premie. Dit systeem heet de bonus-malusladder.

Partner neemt schadevrije jaren over bij overlijden

Schadevrije jaren tellen per persoon, maar wat als u al jaren beiden in dezelfde gezinsauto rijdt en uw partner overlijdt? Als de autoverzekering op naam van uw partner staat, moest u dan weer op 0 schadevrije jaren beginnen met een hoge premie autoverzekering.

Vanaf nu kunt u bij de verzekeraar aangeven dat u partner bent van de overledene, en de schadevrije jaren wil overnemen. Hiervoor moet u aantonen dat u op hetzelfde adres woont en een geldig rijbewijs heeft. De verzekeraar bekijkt dan hoeveel schadevrije jaren overdraagbaar zijn op basis van deze gezamenlijke achtergrond.

Hoofdverzekerde bepaalt bij scheiding de verdeling van schadevrije jaren

U en uw partner rijden beiden al jaren in dezelfde gezinsauto. Als u gaat scheiden, dan kunt u de opgebouwde schadevrije jaren verdelen. U heeft ze ten slotte ook samen opgebouwd.

Degene op wiens naam de verzekering staat, bepaalt hoeveel schadevrije jaren overgedragen worden aan de partner. Deze partner ‘verliest’ dus een aantal schadevrije jaren en zal een hogere autoverzekeringspremie krijgen. De partner die deze schadevrije jaren ontvangt hoeft hierdoor niet op 0 te beginnen, en heeft dus financieel voordeel.

Ruzie tussen partners

Verzekeraars kunnen zich niet bemoeien met deze verdeling van de schadevrije jaren. Bij ruzie is de hoofdverzekerde dus in het voordeel. Op de verzekering kan slechts één partner hoofdbestuurder zijn, dus u kunt dit ook niet anders inregelen vooraf. Een goede mediator zal de verdeling van schadevrije jaren met jullie bespreken en opnemen in het echtscheidingsconvenant.

Zijn er twee auto’s in het gezin? Zet dan in ieder geval één autoverzekering op elke partner zijn naam.

Leaserijders krijgen schadevrije jaren met een leaseverklaring

Heeft u een paar jaar in een leaseauto gereden en gaat u nu weer over op een eigen auto met autoverzekering? Dan kunt u bij de leasemaatschappij een leaseverklaring opvragen. Hierop staat hoeveel (jaar) u gereden heeft en hoeveel schades met schuld u in die tijd heeft gereden. Per jaar zonder schade ontvangt u 1 schadevrij jaar, per (schuld)schade worden er 5 schadevrije jaren afgetrokken. De uitkomst hiervan kunt u in het Roy Data systeem laten plaatsen als schadevrije jaren. (Heeft u een negatief aantal schadevrije jaren, dan kunt u dit dus beter niet doen en op 0 beginnen!)

Roy Data is de centrale database van alle verzekeraars samen, waarin schadevrije jaren per persoon worden bijgehouden.

Europese verzekeraars leveren rijverklaring voor schadevrije jaren

Heeft u meerdere jaren in het buitenland gereden en was u hier verzekerd? Dan kunt u na beëindiging van de buitenlandse verzekering een verklaring opvragen bij deze verzekeraar. Hierin staat hoeveel jaren u schadevrij bent geweest. Dat kan door uw nieuwe Nederlandse autoverzekeraar worden beoordeeld en bijgeschreven in Roy Data, de Nederlandse database voor schadevrije jaren. Vanaf dat moment tellen deze schadevrije jaren mee voor uw Nederlandse autoverzekering bij het bepalen van uw positie op de bonus-malusladder en uw verzekeringspremie.

Kent u de tweede-gezinsautoregeling?

Deze handige regeling kan u veel geld besparen als u een tweede gezinsauto aanschaft. Rijden u en uw partner nu samen in één auto? Dan kunt u bij de aanschaf van een tweede auto deze toevoegen aan de huidige autoverzekering. De opgebouwde schadevrije jaren van de eerste auto, tellen dan ook mee op de tweede gezinsauto!

Niet alle verzekeraars hebben deze regeling. Lancyr in ieder geval wel!

.

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder!

Max Behrend

Max Behrend

071 - 30 50 250

Maak een (bel) afspraak

Stuur ons een e-mail

Telefonisch contact

U kunt ons bereiken op nummer 071 - 30 50 250 .